Makyaj Fırçası Temizleme ve Bakım Rehberi

Makyaj Fırçası Temizleme ve Bakım Rehberi

Makyaj Fırçası Temizlik ve Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Makyaj fırçalarının önemini, “Makyaj Fırçalarının Kullanım Alanları ve İşlevleri” yazımızda detaylıca işlemiştik. Özetle bahsetmek gerekirse; makyaj fırçaları, birçok makyaj ürününün doğru bir şekilde kullanılmasını, temiz kalmasını ve makyajda pürüzsüz bir his bırakmasını sağlayan ürünlerdir.

Cildinin canlı, dinamik ve pürüzsüz görünmesini sağlayan en önemli sebep, cildinin temiz olmasıdır. Cilt temizliği ise kullandığın makyaj ürünlerinin hijyenik olmasından geçer. Bu sebepten, bu yazımızda, sürekli cildinle temas eden bir makyaj ürünü olan makyaj fırçalarının temizliğini ve ilerleyen dönemlerde de fırçaları aynı şekilde kullanmak için dikkat edilmesi gereken birçok püf noktasını da içeren bakım rehberini beraber inceleyeceğiz.

Neden Makyaj Fırçalarını Temizlemelisin?

Cildinde istemediğin problemlerin oluşmaması -cilt kusurları, cilt lekeleri, sivilce, akne, enfeksiyon, bakteri- için makyaj fırçalarını temizlemelisin. Makyaj fırçalarını kullandığın müddetçe, fırçanın içinde ölü deri hücreleri, cilt yağı ve bakteriler birikir. Bunları temizlemediğin zaman, bir sonraki makyaja da fırçalarını hijyenik olmayan bir şekilde kullanırsın ve biraz zaman geçtikten sonra cildindeki kızarıklıkları ve sivilceleri fark edersin.

Ayrıca kirli makyaj fırçaları, iyi makyaj yapmanı da engeller. Fırçanın üzerinde kalan kalıntılar ve diğer makyajda kullandığın renkler, kendin için en iyi makyaja ulaşmanı engeller. Pürüzsüz ve temiz bir makyaj fırçasıyla makyaj yapmak varken neden kirli fırça kullanasın ki?!

Makyaj fırçalarını temizlemek, her makyaj sonrasında rutinin olursa fırçanın ömrünü de uzatırsın. Kirli fırçaların kıl yapısı ve esnekliği bozulur; ama temiz fırçalar bakıma girdiği için uzun süreli dayanıklılık gösterir.

Makyaj Fırçasını Temizlememek Nelere Sebep Olabilir?

Düzenli olarak temizlenmeyen makyaj fırçalarında olanlara inanamayacaksın! Bu yazıdan sonra koşarak makyaj fırçalarını temizlemek isteyebilirsin.

Gözeneklerin Tıkanır: Makyaj fırçaları, cildinle temas ettiği andan itibaren cilt kalıntılarınla kaplanır. Fırçanı yıkamadığın zaman, bu kalıntıları bir sonraki makyajda cildine bırakırsın. Bu durumda da gözeneklerin tıkanır. Gözenek tıkanıklığı da, hem cildinin nefes almasını engeller hem de cildinde siyah nokta oluşturur.

Bakteri ve Mikrop Birikir: Sadece makyaj fırçaları için değil; temizlenmeyen herhangi bir şeyde bakteri ve mikrop birikir. Makyaj kalıntıları, ölü deri hücreleri, cilt yağı ve çevresel kirler sonucunda bakteri ve mikropların üremesi için elverişli ortam hazırlanır. Biriken bakteri ve mikroplarla, sonraki makyajınızı yaptığınızı düşünsenize… Her seferinde bakterileri cildinize taşırsınız. Bu durumda da, cildinizde enfeksiyon, sivilce ve akne oluşması kaçınılmaz sondur.

İstediğin Makyaj Görseline Ulaşamazsın: Kirli makyaj fırçasında, mutlaka bir önceki makyajdan kalma kalıntılar mevcuttur. Bu kalıntılar, yapacağın yeni makyajın renklerinin değişmesine ve bulanık bir görünüm oluşmasına neden olur.

Makyaj Fırçalarının Ömrünü Kısaltır: Makyaj fırçalarını temizlemediğin takdirde, fırçaların hızlıca yıpranır ve bir müddet sonra kullanılamaz hale gelir; çünkü kılların yapısı bozulur, fırça esnek ve pürüzsüz halini kaybeder. Bu durumda da, sürekli yeni fırça alman gerekir.

Makyaj Fırçası Nasıl Temizlenir?

Makyaj fırçalarını temizlemek için izleyebileceğin iki farklı yol var. Birinci yol, oldukça zahmetsiz ve hiçbir hazırlık gerektirmiyor. Makyaj dünyasının yeniliklerinden biri olan makyaj fırçası temizleme spreyini alıyorsun, suya sabuna dokunmadan birkaç hareketle tertemiz makyaj fırçalarına kavuşuyorsun. Tek yapman gereken makyaj fırçası temizleme spreyini, makyaj fırçalarına 10-15 cm uzaklıktan püskürtmek… İkinci yol ise izlemen gereken adımları olan bir yol… Detaylıca bahsedelim.

1.Adım: Temizliğe başlamadan önce yakınında bulundurman gerekenler:
-Bebek şampuanı ya da sıvı sabun,
-Makyaj kalıntılarının çıkması zorluysa ve yoğun bir makyaj sonrasıysa zeytinyağı,
-Ne soğuk ne de sıcak bir su… Ilık su,
-Küçük bir kap,
-Temiz bir havlu ya da kağıt havlu.

2.Adım: Makyaj fırçalarını temizlemek için bir alan oluşturmalısın. Kap ya da lavabo olabilir.

3.Adım: Kabı ılık suyla doldurduktan sonra, suyun içerisinde bebek şampuanı eklemelisin. Eğer fırçalarında çok yoğun makyaj kalıntıları mevcutsa suyun içerisine birkaç damla zeytinyağı da ekleyebilirsin. Kalıntıların çözünmesine yardımcı olacaktır.

4.Adım: Makyaj fırçalarının özellikle kıl kısımlarının suda olmamasına dikkat etmelisin. Aksi halde fırçaların sap kısımlarının suya maruz kalması, yapılarını bozabilir.

5.Adım: Makyaj fırçalarını, kapta hazırladığın karışımın içine daldırıp çıkardıktan sonra, avuç içinde ya da tırtıklı bir yüzeyde dairesel hareketlerle nazikçe köpürtmelisin. Böylece fırçalarındaki makyaj kalıntıları ve kirler kolayca çıkacaktır.

6.Adım: Durulama kısmında, fırçalarını yine ılık bir suyla nazikçe sıkmalısın. Fırçaların kıllarını bastırmamalı, sıkmamalı ve çekmemelisin. Kıllarda kalan fazla suyu çıkarmak için de temiz bir havlu ya da havlu kağıt kullanarak hafifçe durulamalısın.

7.Adım: Fırçalarını temizlemek kadar kurumaya bırakmak da önemlidir. Düzgün kurutmadığın takdirde fırçaların kıllarına ürün almakta zorlanabilirsin. Fırçalarını kuruturken yatay bir şekilde havlu üstüne yerleştirmelisin ve fırçaları kullanmak için tamamen kurumasını beklemelisin.

Makyaj Süngeri Nasıl Temizlenmeli?

Makyaj fırçalarını temizleme adımlarını, makyaj süngerleri için de izleyebiliriz. Sadece makyaj süngerleri, fırçalardan biraz daha zor temizlenir; çünkü süngerin içindeki makyaj kalıntılarını çıkarmak zaman alabilir. Makyaj fırçalarından farklı olarak süngeri sıkmak gerekir.

Makyaj Fırçasını Hangi Sıklıkla Temizlemelisin?

Makyaj fırçaları, ne kadar kullandığına bağlı olarak temizlenmesi gereken ürünlerdir. Eğer çok sık makyaj yapıyorsan ve yaptığın makyajların çoğunda da makyaj fırçası kullanıyorsan; makyaj fırçanı temizlemek, günlük rutinin içinde olmalıdır.

Makyaj fırçalarını temizleme sıklığın, fırçalarının kullanım alanları ve işlevlerine göre de değişiklik gösterir.

Göz Makyajı Fırçaları: Göz makyajı fırçalarının içerisine göz ve kaşla alakalı olan her fırça türü girmektedir: Far, eyeliner ve kaş fırçası… Bu fırçalar, çok hassas bir bölge olan göz alanında kullanılmaktadır; bu sebepten bu fırçaların hijyenik olması önemlidir. Haftada bir derinlemesine temizlik yapmak, hem göz sağlığını korur hem de makyajda renklerin karışmasını engeller.

Fondöten Fırçaları: Fondöten ve kapatıcılar, genellikle likit yapıdadır; bundan dolayı da bu fırçalarda bakteri oluşumu daha kolay gerçekleşir. Haftada bir kez fondöten fırçası ve kapatıcı fırçalarını temizlemek gerekir; hatta fırçalar yoğun bir şekilde kullanılıyorsa, haftada birkaç temizlemek, cilt sağlığı için daha iyi olacaktır.

Pudra ve Allık Fırçaları: Pudralar toz şeklinde olduğu için fondötenlere göre daha az bakteri oluşturur. Allıklar ise toz şeklindeyse pudralar; ama sıvı ya da jel formundaysa fondötenler gibidir. Haftada bir pudra ve toz allık fırçalarının temizlenmesi idealdir, ama sıvı ve jel formundaki allık fırçaları haftada birkaç kez temizlenmelidir.

Makyaj Fırçalarını Temizlerken Nelere Dikkat Etmelisin?

  • Kimyasal temizleyicilerden kaçınmalısın. Kimyasal temizleyiciler, makyaj fırçalarının kıllarına zarar verir. Ayrıca fırçada, temizleyici kalıntıları kalırsa cildi de tahriş edebilir. Bebek şampuanı, sıvı sabun ya da makyaj fırçalarını temizleme spreyi kullanman gerekir.
  • Fırçalarını temizleyeceğin suyun çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekir. Sıcak su, fırça kıllarının dökülmesine ve fırçanın sap kısmındaki yapışkanlarının çıkmasına sebep olur. Soğuk su da, etkili bir temizlik için ideal değildir. Ilık su kullanmak, hem fırçaya zarar vermez hem de etkili temizlik sağlar.
  • Fırçaların sap kısmını suda tutmamalısın. Aksi halde sapı tutan yapışkana zarar verebilirsin.
  • Durulama yaparken fırça kıllarına zarar verilmemelidir.
  • Fırçalar, yatay bir şekilde, temiz bir havlu üzerinde kurutulmalıdır.

Makyaj Fırçası Evde Temizlenebilir mi?

Evet, makyaj fırçaları evde temizlenebilir. Her evde olan, herhangi bir şampuan veya sıvı sabunu, yeterli miktarda, su dolu herhangi bir kaba döktükten sonra fırçalarının saplarını suyla temas ettirmeyecek şekilde temizleyebilirsin.

Makyaj fırçalarını derinlemesine temizlemek, bir önceki makyajdan kalan kalıntıların cildinle temas edilmesini engelleyecektir. Makyaj fırçalarını yazımızda da bahsettiğimiz gibi evde birkaç temizleme adımı izleyeceğin şekilde de temizleyebilirsin, Alix Avien Paris’in makyaj fırçalarını temizleme spreyiyle tek hareketle kolayca, bakteri ve kirlerden de arındırabilirsin. Seçim ve zaman sana ait!

Etiketler: makyaj fırçası nasıl temizlenir
Ağustos 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR